Teatru pentru prichindei mari, mici şi mititei

Coperta volumului Teatru pentru prichindei, mari, mici şi mititei
Ediţia a doua a volumului „Teatru pentru prichindei, mari, mici şi mititei” de Sînziana Popescu

Începând din luna martie 2014, ediţia a doua a volumului de Teatru pentru prichindei, mari, mici şi mititei de Sînziana Popescu este disponibilă în librăriile online din întreaga lume.

Adrese de librării recomandate:


Cărturești România
Amazon (SUA)
Amazon (Marea Britanie)
The Nile (Australia)

Coperta cărţii Teatru pentru prichindei, mari, mici şi mititei, dimensiune mai mareColecţia Scena de Hârtie „debutează” cu un volum de teatru pentru copii semnat de Sînziana Popescu, ce include patru piese premiate şi produse pe scenă (de către Teatrul Naţional din Târgu Mureş şi Teatrul Ion Creangă) sau la Teatrul Naţional Radiofonic.

Viaţa ca o poveste. Un copil şi un actor află de ce dispar personajele din Lumea Poveştilor şi cum le-ar putea salva. Textul a fost distins în anul 1996 cu Premiul secţiunii de teatru pentru copii şi tineret la Concursul Naţional de Dramaturgie Originală Contemporană „Camil Petrescu”, organizat de Ministerul Culturii. În anul următor piesa a fost montată pe scena Teatrului Naţional din Târgu Mureş, în regia lui Kincses Elemer, iar în 1999 a fost adaptată, produsă şi difuzată de către Teatrul Naţional Radiofonic, în regia lui Mihai Lungeanu.

Când jucăriile spun pa. Jucăriile unui copil răsfăţat îşi iau soarta în micile lor lăbuţe, aripioare sau mânuţe şi fug în lume. Această comedie muzicală a câştigat Marele Premiu al Concursului Naţional de Dramaturgie din cadrul Festivalului Internaţional de Teatru „100, 1.000, 1.000.000 de poveşti”, având premiera la sfârşitul lunii noiembrie 2008 pe scena Teatrului Ion Creangă din Bucureşti, în regia lui Atilla Vizauer.

„Iată prima piesă a Sînzianei Popescu pusă în scenă la Teatrul Ion Creangă. Este chiar textul premiat la ediţia anterioară (Când jucăriile spun pa), o dovadă a plăcerii de a scrie. Autoarea se mişcă liber, încântată, uneori extaziată de acest joc al minţii care este literatura. Senzaţia este de uşurinţă, echilibru şi armonie. […] Aşadar, jucăriile lui Andrei, aruncate, chinuite, strivite, mutilate se răscoală împotriva copilului care joacă fotbal în casă şi se hotărăsc să-l părăsească, nu înainte de a da o petrecere de pomină cu sucuri şi pufuleţi, în camera sclifositei Barbie. Ce rămâne din această simplă, dar nostimă poveste educativă în afara mesajului? Finalul cu copiii necăjiţi ca în poveştile lui Andersen […]. Jucările mutilate ajung pe mâna unor copii ai străzii care ştiu să se bucure de ele. Apoi câteva caractere bine conturate, valabile pentru copii, dar mai ales pentru adulţi.” – Mircea Ghiţulescu, extras din cronica „Un milion de poveşti” (Luceafărul, nr.37 / 2008)

Alunecând într-o prună. Un băieţel învaţă de la un sâmbure de prună cum să se împrietenească cu propriul său frate mai mare. Piesa a câştigat în 1999 Premiul I la secţiunea teatru pentru copii din cadrul Concursului Radiodifuziunii Române, fiind ulterior produsă şi prezentată la Teatrul Naţional Radiofonic, în regia lui Mircea Albulescu.

Domnul de Ciocolată. O fetiţă pofticioasă descoperă pe pielea ei ce se întâmplă cu copiii ce se lasă ademeniţi cu dulciuri de către străini. Textul a primit în 2005 Marele Premiu al Concursului Naţional de Dramaturgie din cadrul Festivalului Internaţional de Marionete „Gulliver” de la Galaţi. O versiune radiofonică a acestei piese a fost prezentată în stagiunea 2002-2003 a Teatrului Naţional Radiofonic, în regia lui Mihai Lungeanu.

Versiune răsfoibilă

Pentru un prim contact cu dramaturgia Sînzianei Popescu, v-am pregătit un extras răsfoibil din volumul Teatru pentru prichindei mari, mici şi mititei. Fragmentul conţine integral piesa „Viaţa ca o poveste”. Lectură plăcută!

2 thoughts on “Teatru pentru prichindei mari, mici şi mititei”

  1. Pingback: Teatru pentru prichindei (ediţia a II-a)

  2. Pingback: Domnul de ciocolată – piesă radiofonică | Tărâmul lui Andilandi

Comments are closed.

Scroll to Top